Skandinaavia stiil sisekujunduses

Skandinaavialik sisekujundusstiil sai alguse 1940ndatel ja seda võib kergelt kirjeldada kolme sõnaga – funktsionaalne, lihtne ja naturaalne.

Tegemist on ääretult populaarse kodukujundusstiiliga ja üheks tõmbenumbriks võib pidada just seda, et Skandinaavia joone harrastajad armastavad võtta esemed välja nende esialgsest kontekstist ja paigutada ootamatult uude. Nii võime me näha keevisreste kandmas kontoriseintel erinevaid aksessuaare, nende kõrval laiutamas must koormarihm, millele kirjaklambriga kinnitatud erinevad sõnumid.

Peamisteks materjalideks peetakse naturaalset puitu, klaasi, alumiiniumit ja terast, aga ka plastikut. Praeguste Skandinaavia stiili viljelejate seas on populaarseteks toonideks pigem heledad maalähedased värvid, kuid varasematel aegadel esindasid seda hoopis kirkad toonid ning silmapaistvad mustrid.

Oma maalähedusel, heledusel ja hubasusel on Skandinaavia stiili juures ka kindel tagamaa: üürike hetk päevavalgust, pikad talved, väikesed majad ja sinna kuudeks peitunud soojust otsivad inimesed, kes lausa nõuavad enda kõrvale midagi, mis südame leegiga täidaks. Nii paigutatakse kodudesse pigem valgust peegeldavaid esemeid, rohkelt naturaalset tekstiili kardinate, pleedide, vaipade ja patjade näol ning pigem heledaid mööblitükke. Selle stiili klassikaline joon armastab endas näha vana ja eelistatakse pigem taaskasutust, kuid lihtsate esemete varjus võivad tubades siiski end peita tähtsad Skandinaavia disainerid oma üpriski kalli hinnaga.

Kui klassikalise Skandinaavia stiili austajad armastavad oma tubades pea kõik vabad pinnad ära täita ja seeläbi kodutunnet luua, siis nüüdsel ajal kehtib pigem reegel “vähem on parem” ja võimust on võtnud pigem sirged jooned ja minimalism. Tänu sellele on püünele tõusnud mitmed disainerid ja modernse stiili austajate seas jooksevad läbi nimed nagu Arne Jacobsen, Hans Wegner, Alvar Aalto, kelle mööblitükid võivad maksta tuhandeid eurosid ja kelle disainide olemasolek kodus on kui uhkuse asi.

Et ise sama stiili oma koju tuua, proovi järgida neid märksõnu:

Valgus

Valged kardinad akende ees võivad teha imesid. Ja kui sa oled seni laste tõttu heledast mööblist hirmuga mööda vaadanud, siis tea, et selles pole tegelikult midagi hirmsat. Lisa oma elamisse ka rohkelt lampe ning muid valgusteid.

Neutraalsed värvid

Valged, beežid, hallid toonid on need, mille poole püüdlema peaks.

Naturaalsed materjalid

Puit, klaas, metall, nahk ja portselan on kindel valik!

Tekstiil

Tekstiiliga kaetud diivan annab toale hetkega hubase tunde. Karmima stiili austajad võivad vaadata nahast isendite poole.

Huvitavad esemed

Vanad kohvrid ja raamatud, kiikhobu ja huvitava kujuga lambid teevad rõõmu sulle endale ning pakuvad huvi külalistele.


Seotud artiklid