Kuidas vabaneda ülearusest kolast (kolides ja muidu ka) 12 soovitust!

Kas oled endale uue korteri või maja ostnud ja ei taha aastate jooksul kogunenud träni kaasa viia? Või on sul lihtsalt plaanis koju rohkem ruumi teha ja kasutud asjad teistele anda või ära visata?

Sellest postitusest saad kindlasti innustust, et üks korralik kraamimine ette võtta. Anname sulle 12 head nõuannet, kuidas kodus ülearustest asjadest lahti saada.

Koristamine ja organiseerimine on väga popp teema ja vastavad raamatud on raamatupoodide müügiedetabelis figureerinud juba pikemat aega. Siin olemegi kasutanud kuulsa KonMari meetodi looja Marie Kondo raamatu „Jaapani korrastuskunst” abi. Kondo näpunäidetele oleme lisanud mõned oma tähelepanekud.

Mõttetut träni koguneb meile koju mitmel põhjusel: valed ostuotsused, märgist mööda läinud kingitused, ostuhull abikaasa, oma aja ära elanud asjad jne. Lisaks hulk sentimentaalse väärtusega kraami, millel praktilist otstarvet ei ole. Usu meid – tähtis elusündmus ei lähe meelest, kui sa seda meenutava asja minema viskad.

Aga hakkame pihta! Mõttetust kolast vabanemisega teed sa ruumi ka oma peas ja olemises. Kõik läheb justkui selgemaks. Asjadega ülekuhjatud ruum tekitab teatavasti ka lisastressi.

1.Otsusta, et sa tahad elada segadusevaba elu

Mõtle sellele, miks sa seda tahad. Kui kolast vabanemise soov tuleb väljast (ah, sõbrannad tegid, teen ka), mitte sinu seest, siis ei kesta su kolavaba kodu kaua.

2.Mõtle iga asja puudutades ja käes hoides, kas see teeb sulle rõõmu või mitte

Teeb rõõmu – jääb alles. Ei tee rõõmu – välja! See soovitus ongi KonMari filosoofia tuum. Mõnede asjade aeg on sind teenides lihtsalt läbi saanud ja on hea, kui need liiguvad järgmise omaniku kätte. Või sinna, kuhu lõpuks kõik asjad jõuavad.

3.Tee kõik korda ühekorraga

See võib olenevalt kodust aega võtta paarist päevast paari kuuni (kui sul on suur maja), aga ära jäta pooleli. Kolatont võtab muidu kiiresti su elamise jälle üle.

4.Sorteeri asju kategooriate kaupa, tubade kaupa koristamine ei toimi

 Alusta riietest (oo, õudust!) ja seejärel võta raamatud ette. „Kuule, mis asja?! Raamatud on pühad!” ütled sa.

Ega ikka ei ole küll. Ma võin kihla vedada, et pooltel raamatutel, mis sul riiulis on, ei ole sinu jaoks enam mingit tähtsust ja neil tuleb minna. Kellelegi teisele võivad need vägagi asja ette minna. Järgmisena soovitab Kondo sorteerida paberid, siis muud asjad ja viimasena mälestusesemed.

5.Peame vajalikuks rääkida eraldi kosmeetikast

Daamid! Me teame, et see on väga raske, aga nüüd kõik vannituppa, peeglilaua juurde või kus iganes teie arsenal asub. Kõik, mis on ületanud kehtivusaja, lõhnab imelikult või mida sa pole pärast ostmist ikka veel kasutama asunud – minema!

6.Ära ladusta riideid kuhjadesse, vaid kokku voldituna vertikaalselt

Marie Kondo näitab selles videos ette, kuidas voltida riideid niimoodi, et need saab üksteise kõrvale panna, mitte kuhja laduda.

Nii näed sa korraga kõike, mis sul kapis, sahtlis või karbis on. Paiguta need värvide järgi ja õige asja leidmine on veelgi lihtsam. Voldi – või veel parem – rulli kokku ka sokid ja sa näed, kui ilus elu võib olla.

7.Köögiriistadega tuleb olla sama armutu

Köök on koht, kuhu kasutud asjad lausa karja kaupa kogunevad. Poes võis mõni imevidin väga huvitav tunduda, aga kui sa seda tegelikult kasutama pole hakanud, siis see asi sinu kööki ei kuulu.

Samuti kipub köögisahtlitesse kogunema pisikest träni, mida sa arvad, et ühel päeval võib vaja minna, aga tegelikult ei tee sa nende patsikummide ja pooltühjade pastakatega enam kunagi midagi.

8.Kui oled kasutud asjad tuvastanud, tee neist ilusad (väga oluline!) fotod ja pane mingisse vanakraamiportaali üles

 Saadud raha võid seemneks kõrvale panna mõne suurema ostu, reisi või hoopis investeerimise tarvis.

 9.Ära pane midagi riiulisse ja kappi tagasi enne, kui oled äraviskamiseks mõeldud asjad majast välja viinud

 Kui sa selle vastu eksid, on oht tekitada illusioon, et kõik on juba peaaegu korras, ja äraviskamiseks mõeldud asjad võivad oma vanale kohale vaikselt tagasi hiilima hakata.

10.Hoia pinnad võimalikult vabad

Avatud riiulid võivad mõnikord küll ilusad olla, aga tavaliselt tähendab see liigset visuaalset müra ja segadust, kui need on asju täis.

11.Hea mõte on riiulitel asjad ilusasse papist karpi panna

Kasuta nii palju karpe kui vaja ja sellises mõõdus kui vaja. KonMari soovitab isegi päris väikseid karbikesi kasutada.

12.Mõtle hoolega, enne kui midagi ostad

Kui sa ei taha jälle punkt number ühe juures olla, siis lepime kokku, et sa ostad vähem asju. Mõtled kohe hoolega mitu korda läbi, enne kui oma raskelt teenitud eurod mõne klaasist delfiini vastu vahetad. Anname sulle ühe hea soovituse, mis on meid ennast väga hästi teeninud. Kui sa näed asja, näiteks riideeset, ja see ei ole 100% see, mis sulle meeldib, siis ära osta. Mitte mingil juhul ära osta ainult odava hinna tõttu. Lihtne meeles pidada – 100%! Mitte mingi 76,7 või midagi sarnast. J

Head kraamimist! 🙂

Koristamise vahepeal vaata meie uute kodude pakkumisi siit >>


Seotud artiklid