Kuidas teha imemaitsvaid päikesekuivatatud tomateid

Me ei tea, kuidas sul, aga meie kasvuhoone on praegu tomatitest lausa punane. Iga päev üllatavad taimed uute punapõsiste viljadega ja sellepärast võtame täna väikse riski ja räägime, kuidas ise päikesekuivatatud tomateid teha. Eestimaa ilm on lausa uskumatult lõunamaine, nii et miks siis mitte ka lõunamaiste hõrgutiste valmistamist proovida.

Väike risk seisneb selles, et ehkki troopikakuumus on meil püsinud juba mitu nädalat, ei tea kunagi, millal selline ime otsa saab – võib-olla sajab su kenade tomatite peale hoopis vihma. Sellepärast räägime tänases postituses igaks juhuks ka sellest, kuidas sohki teha ja päikese asemel vana head praeahju kasutada.

Väikese ääremärkusena ütleme veel, et järgmises postituses räägime jälle kinnisvarateemadest, praegu on aga kõige kiirem hoidiste tegemise aeg ja sellepärast võtame meiegi sel teemal sõna.

Otsi sobiv kuivatusalus

Kõigepealt on sul vaja alust, kus tomatid kuivama hakkavad. Ideaalis võiks see olla õhku läbilaskev tihe võrk või rest, aga kui sul sellist pole, kõlbab ka muu, näiteks tavaline ahjuplaat, kuhu on küpsetuspaber peale laotatud.

Mine kasvuhoonesse

Nüüd mine kasvuhoonesse ja korja meelepärane kogus tomateid. Uskumatu lõhn on seal, kas pole? Poes sa juba sellist elamust ei saa. Meie näiteks istume mõnikord kasvuhoones lihtsalt niisama ja mediteerime. Tegelikult ka!

Lõika tomatid viiludeks

Lõika tomatid keskmise paksusega viiludeks ja lao võrgu peale kuivama. Umbes nii, et ühest keskmisest tomatist saad neli viilu. Paksemad viilud ei taha eriti ära kuivada. Maitsesta meresoola ja ürtidega, mis sulle kõige rohkem meeldivad. Võid kasutada punet, basiilikut, tüümiani jm.

Pane viljad kuivama ja oota

Säti herilaste ja muude putukate kaitseks tomatite kohale marli või mõni muu kangas ja vii need hommikul õue ja õhtul tuppa või mõnda varjulisse kohta tagasi. Tavaliselt peaksid tomatid nädala jooksul kenasti ära kuivama. Tomatid on valmis, kui nad ei kleepu enam ja nende tekstuur meenutab pisut rosina oma.

Säilitamiseks on mitu võimalust

Tomatite säilitamiseks on sul vähemalt kaks võimalust: pane vastvalminud hõrgutised karbiga sügavkülma või oliiviõliga kinnisesse purki külmi talvepäevi ootama.

Alternatiivina ahju

Kui ilmad väljas kuivatamist ei luba, saad seda teha ka praeahjus. Keera ahi 100 kraadi peale ja varu kuivatamiseks aega 8–10 tundi. Selle ajaga peaks tomatitest piisaval hulgal vett välja aurustuma ja lõunamaine hõrgutis ongi valmis.

Võid kasutada ka puuviljakuivatit, aga esimese asjana proovi ikka oma aias päikese käes kuivatamist.

Vaata kasvuhoonetega majade pakkumisi siit>>.


Seotud artiklid