Kuidas kujuneb kinnisvara hind – vaata hinda mõjutavaid tegureid!

On loomulik, et oma kinnisvara müüma hakates soovib müüja saada selle eest võimalikult kõrget hinda. Tehinguni jõuavad aga vaid reaalse turuhinnaga objektid ning seepärast tasub enne kinnisvara müüki panekut põhjalikult turgu uurida ja võimalusel ka maakleriga konsulteerida.

Kui müüja hakkab ise oma kinnisvarale hinda määrama, siis toetub ta enamjaolt kahele allikale – tuttavatelt saadud info, mis hinnaga on piirkonnas tehinguid tehtud, ning kinnisvaraportaalide pakkumised samas piirkonnas.

Kumbki neist ei pruugi aga tegelikku pilti anda. Kuuldused kipuvad olema liialdatud ning tegelikult võis kõrgema hinnaga müüdud kinnisvara reaalne turuväärtus ollagi teatud põhjustel kõrgem. Portaalide pakkumised ei aita samuti õiglast turuhinda määrata, kuna sageli ei süveneta kuulutuse detailidesse ega uurita fotosid, vaid toetutakse lihtsalt küsitud hinnale. Teiseks võib kõrge hinnaga kinnisvara müügikuulutus üleval olla juba väga pikka aega ja just hind ongi takistanud tehinguni jõudmist.

Ise hinda määrates kipub seda tõstma ka emotsionaalne väärtus. Liiga kõrget hinda põhjendatakse näiteks sellega, et talukoht või elamu on olnud perekonnas juba mitu põlvkonda. Ostjale ei ole aga võõraste inimeste mälestused ja emotsioonid väärtuseks, mille eest kõrgemat hinda maksta. Müüja hindab ka oma kodu renoveerimiseks kulunud aega ja tööd ning hoolega valitud siseviimistlusmaterjale. Ostja maitse võib olla aga hoopis teistsugune.

Hinna kujundamist mõjutab sageli ka see, kui kiiresti soovitakse müügitehinguni jõuda. Kui kiiret ei ole, kiputakse müügihind määrama liiga kõrge, põhjenduseks „aga proovime!“. Kui soovid kiiret müüki kinnisvarale, siis loe ka seda artiklit >>

Kui on soov kinnisvarale mõistliku aja jooksul ostja leida, tasub konsulteerida maakleriga, kes aitab kujundada reaalse turuhinna. Maaler konsulteerib kinnisvarahindajate ja teiste maaklertega, ka on tal info piirkonnas müüdud objektide tehinguhindadest.

Hinda mõjutavad peamiselt järgmised tegurid:

  • asukoht
  • suurus ja planeering
  • seisukord
  • kortermajas korrus ja lifti olemasolu
  • integreeritud mööbli olemasolu (köögimööbel, garderoob, vannitoasisustus)

Artikli allikas: Arco Vara Kinnisvarabüroo

 


Seotud artiklid