Kevadine katuse ja vihmaveerennide hooldus

Et tagada katuse pikk eluiga, tuleb selle seisukorda regulaarselt kontrollida. Soovitavalt võiks seda teha vähemalt kaks korda aastas (kevadel ja sügisel) visuaalse vaatluse teel. Ühes sellega tuleks end kurssi viia vihmaveesüsteemide seisukorraga, sest enamus mustusest ja prahist koguneb just sinna. Kui kvaliteetse katusepinna puhul võib loota, et vihmavesi puhastab suurema osa pinnast ära, siis sade koguneb siiski rennidesse ja jääb sinna pidama.

Rennide puhastamiseks on mitmeid viise

Pikemate rennide puhul võib sealt leida sadade kilode kaupa huumust, okkaid, lehti jms. Taoline raskus on ohtlik rennide kinnitustele ning talvistes tingimustes võivad umbes ja vett täis rennid lõhki külmuda.

Rennide puhastamiseks on mitmeid viise. Kõige lihtsam variant on käsitsi prahti välja tõsta. Madalamate hoonete ja eramajade puhul on võimalik kasutada ka spetsiaalset Kärcheri rennide puhastussüsteemi, mis veesurve abil rennides edasi liigub ja liigse prahi sealt välja uhab.

Renni püstakute puhastamiseks võib kasutada näiteks torupuhastustrossi, millega on võimalik eemaldada ummistusi sealt, kuhu käsi enam ei ulatu. Trossi kasutamisel tuleb olla ettevaatlik, et ei kahjustaks rennidesse paigaldatud soojuskaableid.

Kuidas pesta katust?

Kui tekib vajadus katusepesu järele, siis kergema pesu saab teostada survepesurit ning pehmet harja kasutades. Survepesuri kasutamisel tuleb olla ülimalt ettevaatlik, et mitte kahjustada katuse pinda ja selle värvkatet. Töid tuleb teostada madala survega, mis ei tohiks ületada 50 bari. Suurema mustuse korral võib kasutada ka spetsiaalseid ökoloogilisi leotusaineid, mida tuleb enne pesu pritsiga katusele kanda, kuid enamikel juhtudel piisab siiski vaid survepesurist.

Viimane lihv katuse hooldusel

Peale survepesu ning rennide puhastamist tuleks katusele kanda ka sambla septikut, mis pidurdab uue sambla tekkimist. Samuti on oluline aeg-ajalt uuendada katuse värvkatet, sest see kaitseb katusematerjale keeruliste ilmastikuolude ja UV-kiirte eest.

Ohutus ennekõike!

Mistahes kõrgtööde puhul tuleb esmalt alustada tööohutusest. Taoliste tööde teostamine on kõrge riskifaktoriga ning kõik liigutused peavad olema hästi läbi mõeldud. Julgestusvarustuse kasutamine isegi kõige madalamate hoonete puhul on lausa kohustuslik.

Kui omal napib oskusi ning tunned, et jõud üle ei käi, siis kõige ohutum ja ratsionaalsem viis selliste tööde teostamiseks on tellida teenus professionaalidelt. See säästab kõvasti aega, närve ja pikemas perspektiivis ka palju raha.​

Hoia seda katust, mis kaitseb sinu kodu!


Seotud artiklid