9 kasulikku asja, mida sa saunast saad

Enamik inimesi käib saunas sellepärast, et see lihtsalt on nii mõnus. Aga lisaks mõnule on saun ka ülimalt kasulik teraapiavorm! Jah, see kõlab peaaegu liiga hästi, et olla tõsi, aga saunast saab lugematul hulgal kasutegureid meie vaimsele ja füüsilisele tervisele. Vaatame neist mõnda.

Saunas kaob stress

Istu lihtsalt lavale ja viska leili. Tunned, kuidas muremõtted kaovad ja kontoriintriigid ununevad. Mõnus! Meie igapäevaelu oravaratas, mis on täis kohvi, kiirustamist, tähtaegu ja vähest und, vajab kindlasti vahel peatamist ja saunaskäik sobib selleks suurepäraselt.

Kui stressihormoon kortisool on madalam, on tasakaalus ka testosteroon, östrogeen, insuliin, progesteroon jm tähtsad ained.

Saun hoiab külmetuse eemal

Nojah, see on väike liialdus, aga Soomes tehtud uuring näitas, et inimesed, kes käisid regulaarselt saunas, haigestusid külmetushaigustesse 30% vähem kui need, kelle igapäevaelu juurde saun ei kuulu.

Saun hoiab noorena

Vot see on küll üks tähtis punkt. Kes siis ei tahaks kaua noor olla, eks ole? Eriti kasulik on infrapunasaun, mis aitab nahka noorena ja tervena hoida, stimuleerides kollageeni ja elastaani tootmist nahas. Higistamine ükskõik millises saunas kiirendab aga rakkude uuenemist ja aitab nahalt baktereid eemaldada, mis omakorda on hea akne korral ja parandab naha tervist. No mis saaks veel parem olla?

Saun aitab kaalu langetada

Saun tõhustab südame tööd ja samal ajal langetab vererõhku. Muidugi, infrapunasaun aitab efektiivselt kaloreid põletada ja meie traditsioonilises saunas sellisel hulgal rasvapõletamist ei toimu, aga ka seal põleb ikka rohkem kaloreid kui toas diivanil istudes.

Saun aitab vähendada südamehaiguste riski

Nagu kõigest eelnevast veel vähe oleks, aitab saun tõesti ka su südame tervist hoida.

Nagu öeldud, langetab saun vererõhku, aitab vasrustada organismi hapnikuga ja mõjub hästi vereringele. See kõik on vajalik südame tervise hoidmiseks. Saun mõjub muide südamele sama hästi nagu trenn. Khm, nüüd on sul jõusaali aastapääse üle! Kas keegi tahab?

Saun aitab väljutada raskemetalle ja kemikaale

Just, mitmed toksiinid väljuvad meie kehast pigem higi kui uriini kaudu, näiteks arseen, plii ja elavhõbe.

Saun aitab veel mitmete tervisehädade korral

Nendeks on näiteks depressioon ja mingil määral isegi vähk. Mõned uurimused on näidanud, et kuum saun aitab hävitada vähirakke, terveid rakke seejuures puutumata. Me ei mõelnud seda ise välja, vaid lugesime seda siit.

Saun aitab aju tervist hoida

Kuulus saunauurimus, mis 20 aasta jooksul Soomes läbi viidi, näitas, et meestel, kes käivad saunas neli kuni seitse korda nädalas, on 66% väiksem võimalus jääda dementseks ning 65% väiksem risk haigestuda Alzheimeri tõppe. Selle kohta saab rohkem lugeda siit. Kas pole võimsad numbrid?

Saun toob hea une

Oled ju tundnud, kui hea uni pärast saunaskäiku tuleb? Selle teadmiseks pole muidugi mingit teadust vaja, aga uurimused ongi näidanud, et saun parandab une kvaliteeti ja toob sügavama ning rahulikuma une.

Muidugi on saunal veel ja veel kasutegureid, nagu näiteks see, et saunas on hea kehamaske ja muid kosmeetilisi protseduure teha. Mõned inimesed teevad saunas isegi joogat.

Ajasime sullegi nüüd saunaisu peale, eks ole? Siis pole muud kui saunaga kortereid ja maju vaatama! Seda saab teha siin >>

Artiklit aitasid kokku panna Mama Natural ja Finnleo.


Seotud artiklid